Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ.
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Strona Główna
 Portal  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album  Chat  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
Ludzkie odruchy
Autor Wiadomość
_ania_ 

Imię: Ania
Wysłany: 3 Październik 2008, 12:47   

Nazgool napisał/a:
Wszystko co chcę powiedzieć to, że cechy takie jak rycerskość charakteryzują naiwniaków oraz to, że takie cechy charakteru absolutnie się zdewaluowały.

Tak myślisz? Hmm czy aby na pewno cechy takie jak honorowe postępowanie, nie łamanie danego słowa, próba bycia wzorem dla innych, szacunek dla innych, podążanie do celu, wierność swoim zasadom i ideałom, czy faktycznie są one synonimem naiwniaka?
Czy chcesz mi powiedzieć, że życie w zgodzie z własnym sumieniem się po prostu nie opłaca?
W takim razie jakimi cechami należy się w obecnych czasach charakteryzować by nie wyjść na "naiwniaka"?

Nazgool napisał/a:
Ha ! I tu właśnie doszłaś do sedna. ... Dlatego ja jako Polak uważam, że sformuowanie typu "polska mentalność" nie istnieje, ponieważ spora grupa ludzi patrzy na świat bez okularków z pryzmatami stereotypowo - uprzedzeniowymi. Postrzegać innych i odmiennych nie jako członków jakiejś grupy o tej lub innej "mentalności" lecz jako istoty ludzkie z własnym charakterem.

Ale to już zupełnie inna historia. Tu była mowa o tym, czy w ogóle istnieje coś takiego jak "polska mentalność" i sam dowiodłeś właśnie, że owszem istnieje :) A ci z nas którzy od stereotypu odstają należą do tych wyjątków potwierdzających regułę :) Jak będzie nas wystarczająco dużo to zespół cech składających się na mentalność typowego Polaka ulegnie po prostu zmianie :) Oczywiście nie musi nam się to podobać ale w sumie to fajna sprawa, tak odstawać od stereotypowego wizerunku, mnie przynajmniej zawsze to bawi :D

karolka123 

Imię: to chyba oczywiste;)
Wysłany: 3 Październik 2008, 14:03   

dopiero teraz dowiedzilam sie co sie stalo, na poczatku sie przerazilam, bo tak pomyslam 'Ci ludzie naprawde potrzebuja pomocy' (rodzina zmarlego) czytam ta rozmowe po to by dowiedziec sie wiecej a tu co - szok! przeszliscie przez temety polskiej menatlonosci, emocji z tym zwiazanych az do ketchupu majonu, pizzy, wina itp po to by znowu powrocic do temetu z samego poczatku! szok! ciekawe co by sobie pomyslala rodzina tego czlowieka gdyby przeczytala ta rozmowe? az zal pomyslec, troche powagi by sie przydalo. :| 8/ myslalam ze znajde tu jakies kondolencje, wspolczucie, a tu co - ketchup! rany bossskie :x

TomiQ 

Wysłany: 3 Październik 2008, 14:25   

karolka 100% racji trochę niesmaczne te wypowiedzi

_ania_ 

Wysłany: 3 Październik 2008, 14:39   

karolka123 napisał/a:
dopiero teraz dowiedzilam sie co sie stalo, na poczatku sie przerazilam, bo tak pomyslam 'Ci ludzie naprawde potrzebuja pomocy' (rodzina zmarlego) czytam ta rozmowe po to by dowiedziec sie wiecej a tu co - szok! przeszliscie przez temety polskiej menatlonosci, emocji z tym zwiazanych az do ketchupu majonu, pizzy, wina itp po to by znowu powrocic do temetu z samego poczatku! szok! ciekawe co by sobie pomyslala rodzina tego czlowieka gdyby przeczytala ta rozmowe? az zal pomyslec, troche powagi by sie przydalo. :| 8/ myslalam ze znajde tu jakies kondolencje, wspolczucie, a tu co - ketchup! rany bossskie :x

No trochę nam się dyskusja rozwinęła w nieoczekiwany sposób ale tak w ramach usprawiedliwienia czy zdarzyło ci się być na takiej prawdziwej stypie? A jeśli tak to czy możesz z ręką na sercu powiedzieć, że przez te kilka godzin rozmowa tylko i wyłącznie dotyczyła zmarłego i że zebrani tylko i wyłącznie wyrażali swoje współczucie rodzinie oraz smutek z powodu utraty tej osoby na której cześć wydano owe przyjęcie. I czy możesz na 100% zapewnić mnie, że nikt z gości w pewnym momencie nie pochwalił jedzenia przygotowanego przez gospodarzy? Wszak jesteśmy tylko ludźmi....
I właśnie z powodu tej naszej ludzkiej natury i skłonności do odbiegania od tematu, ten wątek został oddzielony od apelu o pomoc.

[ Dodano: 3 Październik 2008, 15:45 ]
Z drugiej strony faktycznie nie ma tu żadnych informacji na temat zmarłego Polaka więc właśnie usunęłam powiązanie między tematami

Prometheus 

Wysłany: 3 Październik 2008, 16:33   

karolka123 napisał/a:
myslalam ze znajde tu jakies kondolencje, wspolczucie, a tu co - ketchup! rany bossskie :x

narzekasz a sama nie zlozylas....

[ Dodano: 3 Październik 2008, 17:35 ]
TomiQ napisał/a:

hmm...jakbys nie patrzyl to rozmowa dotyczyla pomocy- zakladam ze znaczna wiekszosc pofatygowala sie do sklepu i pomogla w jakis sposob...

chyba nikt nie oczekiwal ze bedziemy plakac za nieznajomym ??? wszyscy wyrazili chec pomocy, czesc osob w sklepie nie wplacila jednak takie ich prawo- i nie mozna im tego zarzucac....

karolka123 

Imię: to chyba oczywiste;)
Wysłany: 3 Październik 2008, 18:38   

Prometheus, tu nie warto kondolencji skladac ani rozwijac tematu kto dal a kto nie, moze za niedlugo zacznie sie licytacja kto dal wiecej? rowniez nikt nie oczekuje oplakiwania zmarlego, ale zwyklej powagi sytuacji tyle na ten temat.

Nazgool 

Imię: Konrad
Wysłany: 3 Październik 2008, 18:56   

Dokładnie o takiej polsko-wiejsko-zaściankowej mentalności pisałem. Wiocha Europy.
karolka123 napisał/a:
myslalam ze znajde tu jakies kondolencje,
karolka123 napisał/a:
tu nie warto kondolencji skladac

Zastanów się o co Ci chodzi bo jak narazie to sama sobie w 2 zdaniach przeczysz. No chyba, że nie uznajesz za stosowne dyskutować o dylematach moralnych bo ich nie masz. Czyli homoseksualny jest "pedałem", ciemnoskóry "czarnuchem", muzułamnin "ciapatym" albo "brudasem" itp itp. I tak w ogóle kto dał Ci prawo oceniania innych ? A na zakończenie to Ci napiszę, że temat się nazywa "LUDZKIE ODRUCHY" ! Temat z prośbą o pomoc rodzinie w przewiezieniu zwłok do Polski jest zupełnie gdzie indziej ! I to na moją prośbę został podzielony ! Bo tu dyskutujemy o trudnych sprawach ! Dla jednych są to zachowania, dla innych pizza z ketchupem ! Bo do qr... nędzy NIC CO LUDZKIE NIE JEST MI OBCE !
TomiQ napisał/a:

Szczerze współczuję kolejnej zaściankowo - wsioskiej postaci, że właśnie udało nam się urazić coś czego sam nie potrafisz nazwać.

Prometheus 

Wysłany: 3 Październik 2008, 18:59   

Nazgool napisał/a:
Bo do qr... nędzy NIC CO LUDZKIE NIE JEST MI OBCE !

za to zdanie Kolego nalezy Ci sie brawo :)

[ Dodano: 3 Październik 2008, 20:15 ]
karolka123 napisał/a:
Prometheus, tu nie warto kondolencji skladac ani rozwijac tematu kto dal a kto nie, moze za niedlugo zacznie sie licytacja kto dal wiecej? rowniez nikt nie oczekuje oplakiwania zmarlego, ale zwyklej powagi sytuacji tyle na ten temat.

spoko, ja sie domyslam o co Ci chodzi, choc nie podzielam Twojego punktu widzenia. otoz, sprawa tyczyla sie swoistych zachowan na takie sytuacje. watek ketchupu czy czegos tam innego wyszedl postronnie- i wcale nie byl obrazliwy w zaden sposob dla tragicznie zmarlego...

CóraZamętu 

Imię: Agnes Zombie
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 3 Październik 2008, 22:45   

karolka123 napisał/a:
a tu co - ketchup! rany bossskie :x

hahaha, gdybym prowadzila pamietnik, zapisalabym sobie, ze zadanie zwiazane z rozsiewaniem zametu zostalo wypelnione. A rany boskie juz przeminely, juz nie bola, poniewaz wlasciciel nie zyje, wiec powinnas zachowac milczenie w tej sprawie jesli masz jakis szacunek dla tego zmarlego czlowieka z "ranami boskimi" ;D

TomiQ napisał/a:

nie sadze, zeby rozmowy o keczupie badz pizzy byly niesmaczne, wszak rozmowy o smacznym jedzeniu zawsze bywaja smaczne...no ale co kto lubi xD

Nazgool napisał/a:
Zastanów się o co Ci chodzi bo jak narazie to sama sobie w 2 zdaniach przeczysz.

Wlasnie zamierzalam to samo napisac. hahha. :D

Prometheus napisał/a:
i wcale nie byl obrazliwy w zaden sposob dla tragicznie zmarlego...

Właha, zostal nawet ubarwiony, bo niby co, mielismy tutaj ubolewac i szlochac, bez przesady, zreszta ten temat jest czysta abstrakcja jesli chodzi o ludzkie uczucia, poniewaz samo uczucie jest pojeciem wzglednym i kazdy rpzpatruje je na swoj sposob. A poza tym, wydaje mi sie, ze kwota dla tego pana juz sie wystarczajaco uzbierala, zeby zakonczyc temat.

**Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru**

TomiQ 

Wysłany: 3 Październik 2008, 22:52   

TO jak piszemy o innych rzeczach to nie w tum temacie bo bo jak dalej bedziemy to rozwijac to tu to żenada

CóraZamętu 

Wysłany: 3 Październik 2008, 23:17   

no fakt, troche zenada i bieda

Nazgool 

Wysłany: 4 Październik 2008, 20:32   

TomiQ napisał/a:
TO jak piszemy o innych rzeczach to nie w tum temacie bo bo jak dalej bedziemy to rozwijac to tu to żenada

Nie kolego. Żenadę to Ty tu wystawiasz. Fakt temat powstał z dyskusji jaka się wywołała wokół ogłoszenia z prośbą o pomoc. Tylko ogłoszenie z prośbą o pomoc pozostało jako prośba do społeczności, a dyskusja na temat dylematów moralnych i trudnych lub mniej trudnych spraw przeniesiona w to właśnie miejsce. Chcesz złożyć kondolencje i wyrazy współczucia napisz w temacie z prośba o pomoc rodzinie zmarłego. Świtenie, i tu muszę przyznać, że skiepiłem sprawę nie zamieszczając takiego postu. Z drugiej jednak strony, sytuacja przywołana, przez Anię wywołała dyskusję właśnie o takich trudnych dylematach moralnych. I dyskusja była bardzo sympatyczna, bo prowadzili ją ludzie, którzy mają coś do powiedzenia temu zasranemu globowi ziemskiemu. Ludzie ciekawi emocjonalnie i intelektualnie, warci posłuchania i poczytania (opis nie dotyczy mnie lecz innych). I raptem wpada jakaś laska z pretensjami z sufitu. Więc o sooo chodzi się pytam ? Tak piszemy w tym temacie bo jest o ludzkich odruchach, a ludzkim odruchem na ten przykład jest pożywiać się, robić kupę, mieć seks, oraz pomagać tym co potrzebuję. Bo jesteśmy ludźmi ze wszystkimi naszymi wadami i zaletami. Tylko ludźmi, którzy cieszą się wymianą poglądów zarówno w sprawach trudnych jak i mniej trudnych.

TomiQ 

Wysłany: 4 Październik 2008, 22:31   

pisz co chcesz nie wchodze w ta dyskusje w tym temacie a mysle swoje

Misiek Przytulas 

Imię: Emil
Wysłany: 5 Październik 2008, 00:21   

Ja juz zwracalem uwage wczesniej, generalnie wszedzie postarajcie sie pisac na temat, a do pisania o "dupie maryny" znajdziecie caaaaaaala mase zaczetych tematow zupelnie "bez sensu".

Hint 1: Uganiając się za kobietami można stracić kupę forsy, ale jeszcze nikt nie stracił kobiety uganiając się za forsą.

Hint 2: Rozwiązanie problemu głodu i bezrobocia: głodni zjedzą bezrobotnych.

E-mail: admin@reading.net.pl | GG: 181 535 | Mobile: 07902 738 879

morni 

Wysłany: 5 Październik 2008, 20:15   

nasuwa mi sie takie stwierdzenie - nie wazne o czym ale pisac trzeba - a ta pseudo dyskusja uswiadamia mnie w tym :) no ale to polska mentalnosc :D choc co poniektorzy stwierdza ze takowej nie ma :d heheh a to takie polskie :) no wiec jakie sa te ludzkie odruchy ?? hehehe
Michael: Tak, wiem...
Ale pozwalają robić tylko takie, albo biżuterię.
A chyba nie lubisz biżuterii z makaronu.

Prometheus 

Wysłany: 5 Październik 2008, 20:23   

morni napisał/a:
nasuwa mi sie takie stwierdzenie - nie wazne o czym ale pisac trzeba - a ta pseudo dyskusja uswiadamia mnie w tym :) no ale to polska mentalnosc :D choc co poniektorzy stwierdza ze takowej nie ma :d heheh a to takie polskie :) no wiec jakie sa te ludzkie odruchy ?? hehehe

polska mentalnosc mowisz....co jeszcze powiesz o tej polskiej mentalnosci???

pozatym- jesli to nie jest dyskusja to co??

po trzecie...miales sie juz nie wypowiadac w tej kwestii...??

_ania_ 

Wysłany: 5 Październik 2008, 22:29   

Prometheus napisał/a:
polska mentalnosc mowisz....co jeszcze powiesz o tej polskiej mentalnosci???

pozatym- jesli to nie jest dyskusja to co??

po trzecie...miales sie juz nie wypowiadac w tej kwestii...??

Lucuś, chyba cię kocham za tę logikę wypowiedzi, a zwłaszcza za ostatni tekst :D Słodkie :)

Nazgool 

Wysłany: 5 Październik 2008, 22:52   

morni napisał/a:
nasuwa mi sie takie stwierdzenie - nie wazne o czym ale pisac trzeba

666 postów to cel :-)
Niestety nie rozumiesz dyskusji więc dla Ciebie jest to tylko klikanie dla klikania, ale nie przejmuj się. Nie powinieneś czuć się winny tylko dlatego, że nie czaisz. Ot ludzie czasem nadają na innych falach. Nikt z aktywnie dyskutujących nie wymagał byś cokolwiek zrozumiał. ;-)
morni napisał/a:
a ta pseudo dyskusja uswiadamia mnie w tym

W języku polskim: Ta pseudo dyskusja uświadomiła (lub) uświadamia mi.
W kwestii uświadomienia: Stawiam wyjebiaszczy znak wątpliwości :D
_ania_ napisał/a:
Lucuś, chyba cię kocham

O jasna d..a ! No to żeś se faciu prze..jechał!

morni 

Wysłany: 5 Październik 2008, 23:53   

Nazgool napisał/a:
W języku polskim: Ta pseudo dyskusja uświadomiła (lub) uświadamia mi.
W kwestii uświadomienia: Stawiam wyjebiaszczy znak wątpliwości
mam dysleksje wiec wybacz mi prosze :) wciaz nad tym pracuje :)

Nazgool napisał/a:
666 postów to cel :-)
Niestety nie rozumiesz dyskusji więc dla Ciebie jest to tylko klikanie dla klikania, ale nie przejmuj się. Nie powinieneś czuć się winny tylko dlatego, że nie czaisz. Ot ludzie czasem nadają na innych falach. Nikt z aktywnie dyskutujących nie wymagał byś cokolwiek zrozumiał. ;-)

tak sie sklada ze przeczytalem to wszystko od poczatku do konca bo sie nudzilem w zasadzie i jeszcze w poczatkowej fazie bylo na temat a teraz... teraz to sie przerodzilo w jakas tandetna dyskusje. bez obrazy :)
Michael: Tak, wiem...
Ale pozwalają robić tylko takie, albo biżuterię.
A chyba nie lubisz biżuterii z makaronu.

Nazgool 

Wysłany: 6 Październik 2008, 00:13   

Prometheus napisał/a:
polska mentalnosc mowisz

http://www.youtube.com/watch?v=_Jmi2rcbyGU
morni napisał/a:
tak sie sklada ze przeczytalem to wszystko od poczatku

Z dyslekcją ? :faint:
morni napisał/a:
teraz to sie przerodzilo w jakas tandetna dyskusje

Skoro w niej bierzesz udział ? ;)

_ania_ 

Wysłany: 6 Październik 2008, 09:23   

Nazgool napisał/a:

Z dyslekcją ? :faint:

DYSLEKSJĄ nie dyslekcją :P

Prometheus 

Wysłany: 6 Październik 2008, 09:37   

_ania_ napisał/a:
Lucuś, chyba cię kocham za tę logikę wypowiedzi, a zwłaszcza za ostatni tekst :D Słodkie :)

moglas to romantyczniej zaaranzowac...

morni napisał/a:

odpusc dysleksje, popracuj nad rozumieniem tekstu :D

Nazgool napisał/a:
O jasna d..a ! No to żeś se faciu prze..jechał!

hihi :D moze nie bedzie tak zle :D

CóraZamętu 

Wysłany: 6 Październik 2008, 09:56   

morni napisał/a:

Wydaje mi sie, ze osoba w twoim wieku tlumaczaca sie posiadaniem dysleksji, probuje zatuszowac swoje niedouczenie, coz to lekko naciagany powod do dumy.
Ale oukej, nie znamy sie drogi panie, ale w zjawisko takie jak dysleksja, nigdy nie uwierze, przy odrobinie wysilku, to wiesz co mozna.

Prometheus 

Wysłany: 6 Październik 2008, 10:09   

moim zdaniem- dysleksje mozna miec do konca zycia...

CóraZamętu 

Wysłany: 6 Październik 2008, 10:23   

Jesli sie nad tym nie pracuje, to owszem.
Glupi tez mozesz byc do konca zycia, jesli nie pociaga cie edukacja. :D