Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Wysłany: 30 Listopad 2008, 16:10 Grzyb na scianie - odwieczny problem angielskich mieszkan
Czy ktos z Was ma jakis sprawdzony i skuteczny sposob na pozbycie sie grzyba ze sciany? Jak wogole mowi sie na grzyba po angielsku? No bo chyba nie mushroom...
Jak usunąć grzyba np ze ściany prosto udać się do np "funciaka" bądż "99" zakupić środek o nazwie "BLICH" (nie za dokładnie pamiętam jak to się pisało) czytaj "BLICZ" za przysłowiowego funcika dostajesz bodaj 2 litrową plastikową butelkę zmywasz ścianę (przed tym trzeba zrobić próbę w niewidocznym miejscu - jak zachowa się farba na ścianie)i po balu - na jakiś czas. UWAGA !!!!!środek na bazie chloru silnie ŻRĄCY!!!!!!!!! konieczne gumowe rękawiczki i okulary, Uwaga!!!! na ubrania, wykładziny ,meble, należy je zabezpieczyć folią . Praca powinna być wykonana przy otwartym oknie kilka godzin przed używaniem czyszczonego pomieszczenia. ŚRODEK NAKŁADAMY NP PĘDZLEM
i po ok 30 minutach można zetrzeć mokrą szmatą
Niestety pojawiający się grzyb jest efektem tzw zimnej ściany tzn na powierzchni NIEOCIEPLONEGO muru występuje zjawisko kondensacji pary (jak na szybie kuchennej podczas gotowania) a grzybki lubią wilgoć i jeśli się już raz pokażą to dopóki ściana jest nieocieplona będą się tam pojawiały co jakiś czas wszystko zależy od warunków. Zabieg powinien wystarczyć na jakieś 3 do 6 miesięcy
w ramach wdziecznosci rzuce klatwe na Ciebie, dosyc popularna ostatnio:
niech Ci bozia w dzieciach wynagrodzi !
[ Dodano: 2 Grudzień 2008, 18:23 ]
p.s. co do nazwy, to chyba chodzi o zwyklutenki wybielacz ktory nazywa sie z angielska "BLEACH"
fani wesolutkiej tworczosci Curta Cobaina beda wiedzieli juz dlaczego nazwa tak swoja plyte
_________________ "I want to stay as close to the edge as I can without going over. Out on the edge you see all kinds of things you can't see from the center". ~Kurt Vonnegut
Ten wasz blicz to super pozywka dla grzyba. Ogladalam kiedys program i mowili o tym ze jak sie go uzywa to jest jeszcze gorzej. I wiecie co polecili zwykly normalny ocet. Dostaniecie go a malince jak i np: teco. Ja tak robilam czyscilm sciane octem poznej jak wyschla to uzywalam specjalnej farby kupilam ja w Robert Dyson czy jak sie to pisze. Ale znajdziecie ja tez w Wickersie. Koszt to kolo 16 poundow. Sa tez wszelkiego rodzaju plastry, ktore powoduja ze sciana nie wchlanie wody i nie robi sie grzyb. Metody te dzialaja ale nie na dlugo niestety. Przede wszystkim po kazdym gtowaniu czy kapaniu trzeba wietrzyc pomiesczenie. Zreszta duzo osob tez suszy pranie na kaloryferach. Nieststy taki urok Anglii. Oni nie wiedza co to jest ocieplanie scian.
nie sadzilem ze cokolwiek jest w stanie przezyc na chlorze...no ale czlowiek uczy sie cale zycie
_________________ "I want to stay as close to the edge as I can without going over. Out on the edge you see all kinds of things you can't see from the center". ~Kurt Vonnegut
ciezkie czasu chyba wroca za jakis czas Lotwa pewnie wkrotce bedzie w podobnej sytuacji jak islandia
Imię: Jaro Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 34 Skąd: Reading-Łódź
Wysłany: 3 Grudzień 2008, 01:24 chyba muszę wócić o szkoły ;))
chyba muszę wócić o szkoły ) Nie wiem co oglądaliście , i gdzie, ale dla mnie to CIEKAWOSTKA pleśń "hodowana" na chlorze ..............ciekawe......ciekawe to chyba jakaś NOWA biochemia........ tak na margnesie pogratulować WIEDZY ))))
[ Dodano: 3 Grudzień 2008, 01:28 ]
.......a jak ci pokażą w tv gołą dupę i powiedzą że to słońce to też będziesz twierdzić że to nasze słoneczko?
[ Dodano: 3 Grudzień 2008, 01:31 ]
dzięki Prometheus niedawno zostałem po raz drugi Tatą....ale niech tam
prometeusz ja ten sposób próbowałem i jeden i drugi a jednak wygrywa ocet a wierz mi ze ten program robili ludzie ktorzy maja z tym do czyniena na codzien a nie jak ja czy ty raz na ruski rok i są to ludzie w tej dziedzinie napewno mądrzejsi od ciebie
[ Dodano: 3 Grudzień 2008, 11:04 ]
przepraszam towyrzej było do jakobi nie do prometeusza przepraszam za błąd
prometeusz ja ten sposób próbowałem i jeden i drugi a jednak wygrywa ocet a wierz mi ze ten program robili ludzie ktorzy maja z tym do czyniena na codzien a nie jak ja czy ty raz na ruski rok i są to ludzie w tej dziedzinie napewno mądrzejsi od ciebie
juz szykowalem Szpade...:D:D
chociaz dziwnie brzmi to, ze cos moze wyrosnac na chlorze, to jesli zajda jekies reakcje chemiczne z farba (wapnowa zapewne) to kto wie...na szczescie nie mam problemu grzyba, i w razie czego landlord jest zobligowany do usuniecia
Imię: Jaro Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 34 Skąd: Reading-Łódź
Wysłany: 3 Grudzień 2008, 19:09 do Nazgool
nazgool jak widzę jesteś z gatunku "wszystko wiedzących" , natomiast masz jak widzę kłopoty "z czytaniem ze zrozumieniem tekstu" więc Tobie polecam wizytę w szkole, ......a bauer6 zadał konkretne pytanie:
"Czy ktos z Was ma jakis sprawdzony i skuteczny sposob na pozbycie sie grzyba ze sciany? Jak wogole mowi sie na grzyba po angielsku? No bo chyba nie mushroom... "
...I tego dotyczyła moja odpowiedź
jeśli masz lepszy SPRAWDONY sposób to się nim podziel
_________________ Jaro
Ostatnio zmieniony przez jakobi 3 Grudzień 2008, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Konrad Pomógł: 1 raz Wiek: 98 Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 767 Skąd: war zone
Wysłany: 3 Grudzień 2008, 19:46 Re: do Nazgool
jakobi napisał/a:
więc Tobie polecam wizytę w szkole
Na naukę nigdy nie jest za późno. Tak mówiłem ?
W piątek mam egzamin.
wish me luck
jakobi napisał/a:
jesteś z gatunku "wszystko wiedzących"
Hmmmm. Teraz mnie zaskoczyłeś. Od urodzenia byłem przekonany, że należę do gatunku ssaków rasy homo sapiens . Czego to się o sobie z wiekiem nie dowiadujemy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum